+40 765 276 302
contact@iuliumaniu.com

Blog

Un dulap de-al lui Iuliu Maniu se întoarce la Bădăcin din grija dirijorului Marius Cuteanu

În Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin s-a întors în cursul acestei luni un dulap care a aparținut familiei Maniu, dar care a fost donat de către sora lui Iuliu Maniu, sora Cecilia, dirijorului Marius Cuteanu, după arestarea liderului politic. Scopul cu care a fost donat familiei Cuteanu a fost acela de a salva de furia comunistă obiecte nevinovate care aminteau de existența unui Sfinx de Bădăcin. Marius Cuteanu a păstrat acest dulap în casa personală din Cluj-Napoca, iar ginerele regretatului dirijor Marius Cuteanu a onorat dorința profesorului ca acest dulap să ajungă la Bădăcin. În decursul lunii ianuarie, parohul Cristian Borz a adus obiectul de mobilier de la Cluj.

„A existat o perioadă în care am adunat obiecte care i-au aparținut lui Iuliu Maniu sau care se aflau în casa de la Bădăcin și ne bucurăm să vedem că există în continuare interes în a restitui obiecte ce au aparținut familie Maniu. Într-adevăr, recent am adus de la Cluj un dulap care azi se afla în Casa Memorială «Iuliu Maniu» din Bădăcin, mai exact într-una din camerele nepoților lui Iuliu Maniu. Este o bucurie să reîntregim colecția de obiecte de mobilier și nu numai, amintind de prezența unei personalități a județului și a țării întregi. Mulțumesc pe această cale familiei dirijorului Marius Cuteanu care s-a îngrijit de acest dulap, l-a păstrat în condiții optime, astfel încât azi el să poată fi expus în muzeul amenajat în Casa lui Iuliu Maniu”, precizează parohul Cristian Borz.

Sălăjeanul Marius Cuteanu a păstrat o strânsă legătură cu județul de proveniență, inclusiv prin faptul de a fi organizat primul cor cu orchestră al Bisericii Greco-Catolice din Șimleu Silvaniei, după ce în anul 1942 este trimis la Șimleu Silvaniei de către Emil Hațieganu, unul dintre miniștri guvernelor Maniu.

Autor: Ioana GALE

Postați un comentariu