+40 765 276 302
contact@iuliumaniu.com

Blog

Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin ar putea fi inaugurată pe 7 septembrie 2019

În cadrul evenimentului de comemorare a lui Iuliu Maniu organizat duminică,  3 februarie, la Bădăcin, parohul Cristian Borz a anunțat ca posibilă dată de inaugurare a Casei Memoriale ziua de sâmbătă, 7 septembrie 2019, cu sublinierea fermă că această dată va rămâne stabilită doar dacă se va respecta calendarul  de lucrări ce se au în vedere pentru anul în curs: „Am ales această dată pentru că pe 10 septembrie 1833 se năștea Ioan Maniu, tatăl lui Iuliu Maniu, cel care a construit casa; pe 11 septembrie 1933 s-a sfințit piatra de temelie a Școlii construită de Iuliu Maniu”.

Ce se vrea în 2019?

Lucrările rămase de executat în perioada următoare presupun  izolarea planșeului peste parter (430 mp)  cu scândură și vată minerală; montarea parchetului; aplicarea marmurei pe holul casei; montarea  instalației sanitare și racordarea la apă și canalizare (avize + execuție); realizarea instalației de încălzire; a instalației electrice (prize, întrerupătoare, lustre de epocă); a sistemului antiefracție; a sistemului antiincendiu; a sistemului de supraveghere video int/ext; amenajarea  exterioară; montarea unei porți de lemn la intrarea în incintă și realizarea expoziției (proiect + execuție).

Ce s-a făcut în 2018?

La finalul evenimentului ce este organizat anual în cea mai apropiată duminică de data de 5 februarie, ziua în care Iuliu Maniu a decedat în închisoarea  de  la Sighet, Cristian Borz a făcut un bilanț legat de situația lucrărilor  la casă  în 2018 și a donațiilor obținute în cursul unui an de zile.

Retrospectiva lucrărilor din 2018  cuprinde  recondiționarea bustului  lui Iuliu Maniu din fața casei de la Bădăcin, refacerea băncilor de pe aleea care urcă spre mormintele familiei Maniu și repararea gardului  de 250 m liniari care împrejmuiesc zona, dar și alte lucrări ce vorbesc despre implicarea donatorilor și a tuturor celor care au contribuit, prin diferite mijloace, la progresul acestei etape:

„În anul 2018 s-au continuat lucrările de finalizare a acoperișului (peste birou/capete), a planșeului peste parter, tencuieli interioare finisaj, zugrăveli. S-a realizat toată tâmplăria din lemn: recondiționarea ușilor a geamurilor. Planșeul și dușumeaua din biroul și dormitorul lui Iuliu Maniu. Tot în 2018 a fost recondiționat bustul lui Iuliu Maniu din fața casei, s-au refăcut băncile de pe aleea care urcă spre mormintele familiei Maniu, s-a realizat platoul din fața casei trotuarul și s-a reparat gardul (250 ml) împotriva animalelor sălbatice”, completează preotul.

Noii donatori în 2018

În 2018 s-a înregistrat un număr de 168 de donații,  printre donatori, instituții județene de cultură care au organizat evenimente caritabile ale căror fonduri au fost direcționate spre această cauză, administrația județeană, fundații, asociații, cluburi din țară, primării,  Episcopia Greco-Catolica de Oradea, persoane publice și academicieni.

„În anul 2018 s-au făcut 168 de donații și reamintesc câteva: Gala Caritabilă «Împreună pentru Iuliu Maniu»: organizatorii evenimentului au fost Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj în parteneriat cu Prefectura Sălaj, Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău şi publicaţia «Sălajul Pur şi Simplu»; Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică, Oradea; Fundația «Corneliu Coposu» București; Primăria Oradea, în urma unui protocol de parteneriat încheiat cu Episcopia Greco-Catolică; Academicianul Emil Burzo, președintele Filialei din Cluj a Academiei Române; Asociația «Clubul Monarhiștilor Clujeni» în urma spectacolului omagial-filantropic «Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea Acasă»; Clubul Rotary Zalău, în urma evenimentului intitulat «Balul Rotary» Zalău; Asociația «Mioritics», sursa sponsorizării o reprezintă încasările din vânzarea biletelor de acces la evenimente din programul ediției a X-a a Festivalului de Film și Istorii Râșnov – 2018; Firma «Coramed» din Baia Mare, vopsea pentru cei 1300 mp de pereți int/ext și Consiliul Județean Sălaj în cadrul programului de finanțare «Protecţia monumentelor istorice – grupa B, de pe raza administrativ – teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat». Le suntem recunoscători tuturor donatorilor!”, spune Cristian Borz.

Lucrările de până acum, realizate cu jumătate din banii estimați

Din Devizul General întocmit de specialiști, care au estimat ca sumă necesară pentru reabilitarea întregului monument istoric suma totală de 350. 000 Euro, în perioada 2015-2018, de când a fost demarata campania „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu” și până în prezent,  au fost realizate lucrări de consolidare, finisaj și restaurare tâmplărie din lemn în valoare de aproximativ 180.000 Euro (831 801,35 lei), ceea ce reprezintă puțin peste jumătatea sumei estimată de specialiști la începutul campaniei.

Aceeași campanie, alt nume

Dacă la începutul campaniei publice de strângere de fonduri pentru salvarea  Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, demarată în anul 2015, s-a pornit la drum cu sloganul „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu” din necesitatea de a cere ajutor oamenilor, donatorilor de orice tip, celor care au simțit chemarea conștiinței de român și nu numai, acum, la patru ani de la acel moment, numele campaniei devine „Redați casa Maniu românilor!” pentru a întoarce gestul donatorilor, pentru a-i invita să vadă ceea ce au reușit să facă împreună, pentru a demonstra că fiecare monedă a zidit și fiecare mână de ajutor a contribuit la înălțarea unui nume spre locul în care ar fi trebuit să fie pe veci. Triumful notelor de bine luminează calea viitorului, ghidează pași, instruiesc sensuri și emoții și lustruiesc partea nobilă din fiecare donator pentru că, nu-i așa?, fără ei, fără noi, istoria, inclusiv a casei, ar fi fost știrbită, o pagină de istorie ce vrem să fie și facem să fie lizibilă, rânduri ce însoțesc fapte martor a trecerii prin timp a tuturor bucuriilor de a dărui.

Note despre evenimentul de comemorare, februarie  2019. Și altele

De 20 de ani încoace, din momentul în care preotul Cristian Borz a ajuns la Bădăcin, anual se organizează evenimente care pun Bădăcinul pe harta evenimentelor cultural-artistice și servesc ca semn de  carte în romanul despre istoria încă necompactă a poveștii din jurul Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. Scopul evenimentelor este de a cinsti memoria lui Iuliu Maniu, de a aminti cine a fost și ce a vrut să fie după el și nu e, de a reaminti cine suntem și ce datorie avem față de acesta, și de a semnala un obsedant „handicap” pe care îl purtăm ca o stigmă de a fi, măcar o parte dintre noi și măcar parțial, „maniști”. De aici sau așa pornește ideea însoțită de faptă și apoi scrierea cu litere de suflet a fiecărui capitol din romanul despre Iuliu Maniu.

Campania  în sine reprezintă un capitol ce a întâlnit pe drum, în scrierea lui, oameni care au avut dorința și instrumentul de a da glas strigătului „mut” al părintelui Borz. Aceștia sunt membrii echipei „Sălajul pur si simplu” care au pus „pe hârtie” ecoul strigătului preotului Borz care s-a propagat în ani de întuneric, până în 2015. De atunci s-a născut caracterul „public” al campaniei, cu toate că și înainte de momentul 2015 s-au făcut demersuri publice atât în presa locală, cât și în cea națională,  dovezi incontestabile care atestă paternitatea indiscutabilă și absolut nepărtinitoare a acestei campanii.

Caracterul de „cine” al acestei campanii este subjugat cu modestie și bun-simț de caracterul  „ce” s-a reușit împreună. Este loc pentru toată lumea! Sigur, cu simțul măsurii gradate și graduale și a atitudinii pro-active. Scopul rezidă în acel mic „ce” s-a făcut care apare în capitolul romanului despre Casa din Bădăcin, nu în acel „CINE” ostentativ. …O povestire în ramă, (de)dublată de o aglomerare de bule de timp.

Evenimentul de duminică,  3 februarie, a fost despre Iuliu Maniu, despre comemorarea „morții” sale de la care s-au adunat 66 de ani, un termen care nu i-ar plăcea și îi este impropriu cunoscut fiind faptul că era un creștin fervent, iar „moartea” pentru creștini nu există ca final ermetic a vieții, ca o dispariție de pe pământ, ci ca o trecere spre viața de Apoi, sine qua non și care condiționează „nașterea” în Ceruri și „trăirea” adevăratei vieți, „a celei de Apoi”.

Manifestarea a început, în mod evident, la biserică cu liturghie și parastas, pentru precizie, la biserica Greco-Catolică din Bădăcin, construită pe locul în care Iuliu Maniu a vrut să construiască prin propriile forțe o biserică, demersuri a și făcut, a cumpărat materialele  necesare construcției și a sfințit locul. Capitolul poate fi dezvoltat, dar nu e momentul aici, cert e că acele materiale de construcție (cărămizi, piatră ș.a) au fost „confiscate” și direcționate înspre a fi folosite în construirea actualului Cămin Cultural din Bădăcin. Biserica în care a avut loc liturghia și parastasul a fost construită de comunitatea greco-catolică din sat, păstorită de preotul Cristian Borz. A urmat depunerea de coroane la bustul lui Iuliu Maniu din fața Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, după care cei prezenți au luat prânzul împreună la Căminul Cultural unde s-a desfășurat cea de-a doua parte a evenimentului, cu momente cultural-artistice, cuvântări ale invitaților și anunțarea bilanțului lucrărilor din 2018.

Așadar, 2019 vorbește retrospectiv despre evoluție și, cu ochii spre viitoarele luni asumă progres, vrea să devină un an reper pentru capitolul „Campanie” al romanului amintit și un triumf al tuturor oamenilor de bine ai acestui demers de salvare și redare a istoriei factuale.

articol de Ioana Gale

Postați un comentariu