+40 765 276 302
contact@iuliumaniu.com

Blog

Despre biroul lui I. Maniu: „Io pe ăsta tăiam chitanțe”

Biroul din lemn sculptat, cu blat de marmură, pe care Iuliu Maniu  a semnat documente importante și a întreținut corespondența cu liderii politici ai vremii în calitate de prim-ministru și lider de partid se va întoarce în curând în camera de lucru din Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, însă până atunci el va face popas în casa fiecăruia dintre aceia care ne izbim ochii de aceste rânduri lucru posibil cu ajutorul modelării 3D care ne permite să vizualizăm, în confortul propriei locuințe, un obiect încărcat de istorie, să-l întoarcem pe toate părțile așa cum, din păcate, s-a întâmplat și cu istoria ultimelor decenii.

Nu e puțin lucru să adăugăm că e posibil ca pe acest birou, unchiul lui Iuliu Maniu, Iuliu Coroianu, să fi redactat ultima formă a Memorandumului. Aceste detalii nu s-au opus, și-au acceptat soarta și au sperat la vremuri mai bune. La fel și biroul care păstrează în tăcere taine neșoptite, povești fără glas, semnături fără autor și un traiect incert care a făcut ca în toți acei ani de înstrăinare cariile să-și croiască loc în inelele timpului care au dus la deteriorarea lemnului, a blatului din marmură, și a poveștii despre un bun ce azi devine obiect de muzeu sufletesc.

Periplu prin timp a obiectului de mobilier

Biroul a stat într-o cooperativă în Șimleu Silvaniei, orașul natal al lui Iuliu Maniu, după care a ajuns în casa în care s-a născut, tot la Șimleu. Prin 2014, biroul incomplet și cu urme clare de păstrare în condiții nefavorabile, se întoarce la Bădăcin, nu în Casă, că nu avea unde, ci în muzeul amenajat provizoriu la demisolul Bisericii Greco-Catolice construite pe locul și pe terenul lăsat de Iuliu Maniu.

„Io pe ăsta tăiam chitanțe”

Exclamă unul dintre vizitatorii muzeului. Cu indignare la purtător, notăm întâmplarea nefericită și totuși fericită că există obiectul „nefericirii”. Masa de birou din camera de lucru a lui Iuliu Maniu era așezată în fața unei scări interioare din lemn care ducea la „cămăruța de sus”, unde era dormitorul lui Iuliu Maniu. Conform descrierii obiectelor aflate pe masa de scris, expusă în „Monografia satului Bădăcin și a familiei Maniu”, semnată de preotul Cristian Borz, exista o călimară din argint pe postamentul larg al căreia erau gravate semnăturile membrilor Comitetului național din 1912 sub „deviza” „Luptător neîntrecut – iubitor de pace”, un dar primit din partea Comitetului după ce Iuliu Maniu a reușit să facă pace între două grupări.

Când se va întoarce biroul în Casă?

În curând! În prezent se realizează lucrări de montare a marmurei pe holuri, de izolare a podului, de montare a porții sălăjene aflată la baza drumului ce urca la Casa Memorială și lucrări ale specialiștilor la conceptul expozițional. Toate acestea indică faptul că lucrările sunt în grafic, iar inaugurarea vehiculată pentru luna septembrie rămâne valabilă. Va urma montarea parchetului, a vitrinelor aflate în scara interioară de lemn din biroul lui Iuliu Maniu și așezarea obiectelor în expoziție. Banii necesari de acum înainte sunt pentru manopera montării parchetului și a porții.

I.G.

Comentarii(1)

  1. REPLY
    Monica spune

    D-le Marin Pop este bine ca scrieti despre lucruri si intamplari din istoriu acestor ilustrii oameni pentru ca in acest fel poate vor intelege unii ,cat este de grav ce s-a intamplat.Pe masa de lucru din Casa Lovinescu chiriasii comunisti au transat porcul.Nu trebuie sa ne miram ci sa stim ce trebuie respectat si ce nu.

Postați un comentariu