+40 765 276 302
contact@iuliumaniu.com

Blog

Un nou obiect personal al lui Iuliu Maniu pătrunde în universul 3D

Printre obiectele personale ale lui Iuliu Maniu, ce în prezent, cu ajutorul tehnologiei reușesc să străbată distanțe greu de parcurs chiar și cu puterea minții, se află acum și marița din lemn folosită pentru descălțarea cizmelor. Călătoria obiectelor  în universul 3D asigură accesul facil al publicului la cunoașterea acestor artefacte și, intrinsec, a poveștii lor, fără o prea mare investiție de timp și resurse, menită, totuși, să stârneacă  într-o manieră atractivă apetitul pentru vizitarea obiectelor într-un context firesc, muzeal.

Obiectul folosit pentru descălțarea cizmelor, confecționat din lemn în atelierul de tâmplărie al Penitenciarului Sighet a fost realizat în perioada 16.03.1952 – 15.05.1953, închisoare în care își găsește sfârșitul, în condiții grele, și Iuliu Maniu. Această mariță călătorește prin timp și spațiu însoțită de alte trei obiecte (batista cu monograma lui Iuliu Maniu, pălăria de vânătoare de culoare verzuie și bastonul) într-un sac de rafie legat la gât cu sfoara nepăsării. Pe de-o parte,  un loc al bucuriei celor patru obiecte de a fi împreună, și, privit din exterior cu ochii rațiunii, un sac uitat în șoproanele istoriei.

Obiectele sunt confiscate în timpul unei anchete desfășurate în anul 2006 de către procurorul militar clujean, Viorel Siserman, de la Alexandru Szatmari, personaj la care obiectele poposesc aproape jumătate de secol, de prin anii ‘50 până în anul 2006. În momentul în care V. Siserman îl întreabă pe A. Szatmari de ce nu a predat aceste obiecte muzeului din Sighet, acesta răspunde că… „nu i le-a cerut nimeni”.

Așa cum e firesc, obiectele ajung, chiar dacă mai târziu, în anul 2012, la Bădăcin, după cum, probabil, și-ar fi dorit și „proprietarul” obiectelor, liderul țărănist interbelic, Iuliu Maniu. În prezent, obiectele se află în muzeul amenajat provizoriu la demisolul Bisericii Greco-Catolice din localitate, însă ele vor ajunge, în curând, în muzeul ce prinde viață  în Casa Memorială „Iuliu Maniu”.

Până atunci, vă propunem spre cunoaștere povestea acestor obiecte și vă provocăm la un minim efort măsurat în „click-uri forță” de a vă apropia, la propiu, de aceste obiecte înșirate în timp.

I.G. 

Postați un comentariu